Hlavní masopustní zábava začínala o „masopustní neděli“ bohatým obědem a hodováním. Na stole nemohly chybět takové dobroty jako husa, kachna, vepřové maso, ale také tzv. boží milosti, klobásy a slanina a pochopitelně ani pálenka, neboť tím vším byli obdarováváni tzv. obchůzkáři. A pokud byla v tomto období třeskutá zima, vhod přišla i teplá zhřívanice (nápoj připravený z lihoviny a bylin). Nezbytnou součástí masopustního jídelníčku byly opět koblihy smažené na másle. Oběd ale netrvával příliš dlouho, protože se všichni chystali do hospody k muzice. Někdy se začalo tancovat už přímo na návsi a tanec se často protáhl až do rána.
Nezapomínalo se ale ani na ty, kteří se oslav masopustu neúčastnili. Těm se posílala bohatá výslužka. V Čechách zvaná zabijačka a na Moravě šperky. Výslužka většinou obsahovala huspeninu, klobásy, jelítka, jitrnice, ovar, škvarky.

Maspoustní veselí si v součastnosti můžete užít například v kouřimském skanzenu, kde mají oslavy Masopustu již dlouhou tradici.